Isä kierrättää


Kierrätyshän on hyvä asia. Säästetään luonnonvaroja ja energiaa, kestävää kehitystä ja sen semmoista. Ekologista. Melkein jokainenhan kierrättää roskia nykyään. Biojäte, metalli, sekajäte, lasi, pahvi, paperi ja patterit. Noin ensiksi alkuun mitä mieleen tulee.

Meidän isä on monien selostusten jälkeen ottanut oppia kierrätyksestä. Roskalaatikoilla pihan perällä käydessään on ilmeisesti saanut ahaa elämyksen. Enää ei tarvitse saarnata, ettei paperiroskia tai pahvia saa olla sekajätteen seassa.
Pidemmän aikaa ihmettelin miksi meillä, pesukone tässä tapauksessa, pestään lasi-purnukoita ja niiden kansia vaikka niitä ei kaapeissa näy. Eipä toiminnan takana oikein kukaan muukaan voinut olla  kuin perheemme isä. Alle vuoden vanha lapsi ei osaa muuta kuin levittää purnukoita kansineen pitkin lattiaa ja itse en ole ollut asialla. Eräänä iltana otin asian puheeksi. Ajattelin saavani vaikka minkälaisia selostuksia, kuinka kierrätys on akkojen hommaa ja aina muista niitä laittaa sinne minne kuuluu. Sain kuitenkin pidemmän puoleisen luennon. Roskiksien kansissa lukee "Vain puhdasta lasia", joten ei sinne voi laittaa silloin likaista lasia. Eikö huuhtelu kelpaisi? Ei, koska silloin se ei ole vielä puhdasta lasia. Vähitellen isäkin on tottunut vain huuhtelemaan lasi-purnukat. Silti välillä astianpesukoneesta puhtaita tyhjentäessä vastaan tulee kierrätykseen menevää lasitavaraa.

Meillä kierrätetään erittäin puhtaasti; ekologisuudesta en ole niinkään aivan varma.