Aamutoimet. Mitä ne on? Ei ainakaan meidän taloudessa sitä mitä ne joskus ovat olleet.

Aamulla ensimmäinen ääni minkä kuulee on alle metrisen puheenpälpätys sängystään. Ääni ei vielä kauhian pahanenteinen ole, joten torkkumista voi vielä jatkaa vähän aikaa. Kaivaudun peiton alle ja yritän vielä kiskoa viimeisiä unenrippusia silmiini. Hetken kuluttua on ihan hiljaista. Pieni toive pilkahtaa mielessä. Josko se nukahtikin vielä? No ei. Kohta kuuluu karmea rääkäisy. Seuraavaksi jo huudetaan epämääräistä älämölöä. Mies pääsee nopeampaa ylös sängystä kuin minä.

Alle metrinen on aamutoimikseen kiskonut yövaipan teipin auki yöpuvun ollessa vielä päällä ja lorottanut pissat sänkyyn. Vaippa olisi ollut vielä kuiva, mutta miksi sitä kastelemaan. Tämän jälkeen yöpuvun vetoketju auki ja istumaan sängylle jalat pinnojen välistä heilumaan. Märkyys, avoin yöpuku eikä roikkuva vaippa jalkojen välissä ahdistanut vaan se, että jalat olivat pinnojen välissä. Siitä johtui rääkäisy.

Mies on lähdössä töihin, alle metrinen kirmailee ympäri huushollia ilman rihmankiertämää ja minä otan märkiä petivaatteita sängystä pois. Vilkutamme ikkunasta töihinlähtijälle ja jatkamme aamuamme. Pyykit ovat koneessa pyörimässä vaikka vasta herättiin. Seuraavaksi taistellaan vaatteet päälle itselle ja alle metriselle. Aamupalan vuoro. Puuroa on hiukset täynnä ja vähäsen joka paikassa muuallakin. Mahaankin sitä on tainnut mennä, kun komia röyhtäisy tulee vastaukseksi. Vapaus syöttötuolista ja kipin kapin leikkimään. Ennen kuin olen saanut puurolautasen tiskipöydälle minua tullaan jo hakemaan leikkeihin mukaan.

En ole vielä ehtinyt tekemään mitään omia aamutoimiani. Hiukset ovat puuroiset ja harjaamatta, hampaista puhumattakaan. Vaatteet saa vaihtaa puhtaisiin puuroisten tilalle. Välillä olen miettinyt laitanko ruokalapun itselleni vai alle metriselle. Voisi olla parempi menestys niin päin. Aamupalaa en ole vielä edes ehtinyt ajatellakaan.

Ei onneksi ihan tavanomainen aamu meillä. Tälläiset aamut tekevät niistä enemmän tavanomaisista mukavan rauhallisia. Mutta millainen mahtaakaan se meidän tavanomainen aamu aamutoimineen ollakaan?