Lämpö

Kevät aurinko häikäisee silmiin Annan kävellessä ovelle päin. Pukuhuoneessa on paljon hämärämpää. Vie vähän aikaa, kunnes silmät tottuvat ja näkee taas jotain. Anna alkaa vaihtamaan työvaatteita päälle. Aikaisin aamulla ulkona on jo melkein viisi astetta lämmintä. Päivällä paljon lämpimämpi auringon paistaessa. Anna vetää paksun villapaidan pään yli, toppahaalarit päälle, villasukat ja talvisaappaat jalkaan, kintaat käteen ja pipon päähän. Valmista!

Päivä alkaa tavalliseen tapaan ja Anna suuntaa muutaman muun työkaverinsa kanssa alas päin viettävää käytävää pitkin kellarin uumeniin. Kellarissa on vain neljä astetta lämmin ja tuulettimet puhaltavat kylmää ilmaa kaiken aikaa. Välillä saattaa tulla lämmin, mutta se on vain ohimenevä ilmiö. Sormet jäätyvät, kun hanskat pitää ottaa vähän väliä pois käsistä, jotta saisi kirjoitettua. Nenä vuotaa ja on punainen. Tuulettimien lähellä poskia pistelee.Välillä pitää hakea papereita ylhäältä. Pois kellarista takaisin ihmisten ilmoille. Aurinkoon. Seinän vierellä auringonpaisteessa sulaa sormet ja mieli. Kellariin on kuitenkin palattava ja jatkettava puurtamista.

Päivä päättyy ylitöiden merkeissä. Kellarista ulos tullessaan ilta-aurinko tuntuu pistäviltä silmissä. Annasta tuntuu kuin hän olisi muuttumassa myyräksi. Päivät maan alla kylmässä ja hämärässä. Aurinko, lämpö ja valoisuus tuntuvat silloin kaukaisilta asioilta. Annan lähtiessä kotiin aurinko alkaa jo laskea mailleen.